De Yogahoudingen (Asana in sanskriet) geven kracht en energie en zorgen voor een algeheel prettig gevoel van ontspanning. Yoga is gebaseerd op het 8-voudig pad zoals beschreven in de yogasutra’s van grondlegger Patanjali, met als doel om dit algehele systeem te integreren middels yoga beoefening en daarbij in hoofdzaak de gedachtestroom te beheersen en te verstillen, wat leidt tot een staat van nirvana; gelukzaligheid.

1 | Yama's

Eerst roept je spelenderwijs halt toe aan alle automatismen, zoals: gewoonten, vooroordelen, dogmatisme e.d. Je krijgt door yogabeoefening inzicht in de betekenis van de universele waarden (Yamas): geweldloosheid, waarachtigheid, eerlijkheid, geen energieverspilling en begeerteloosheid.

2 | Niyama's

Je wordt door yogabeoefening eveneens spelenderwijs steeds meer bewust van de betekenis van de individuele waarden (Niyamas): reinheid, tevredenheid, soberheid, zelfstudie en overgave.

3 | Âsanas

Je werkt aan je lichamelijke conditie door middel van fysieke houdingen (Asanas), die – naast verbetering van je coördinatievermogen en vermindering van klachten – ook soepelheid en ontspanning van je fysieke lichaam opleveren.

4 | Prânâyâma

Door verbetering van de conditie kun je vervolgens de ademhaling gaan verdiepen en de energiehuishouding (Pranayama) gaan optimaliseren. Hierdoor neemt je lichamelijke, maar ook je geestelijk bewustzijn toe.

5 | Pratyahâra

Je herontdekt de werking van de zintuigen. Door Yogabeoefening zul je in staat zijn om je zintuigen bewuster te gebruiken (Pratyahara). Er is dan nog steeds sprake van uiterlijke Yoga.

6 | Dhârana

Na de voorgaande stappen ga je de innerlijke Yoga beoefenen. Dit begint bij het leren concentreren op jezelf (Dharana). Door Yoga leer je op een natuurlijke manier alle belemmerende, storende gedachten los te laten.

7 | Dhyâna

Als er geen storende gedachten meer zijn in je concentratie, dan spreken we van meditatie (Dhyana). Je denkproces is dan kalm, efficiënt en effectief geworden.

8 | Samâdhi

Tenslotte stem je af op de essentiële aard van je wezen (Samadhi). Dit is wat ook wel hogere meditatie wordt genoemd, waarbij voorbij mentale begrenzingen wordt gegaan. In meditatie trainen we intuïtie en onderscheidingsvermogen om het directe weten te leren onderscheiden van zelfgecreëerde gedachten en illusies. Patañjali beschrijft de weg van meditatie in de Yoga Sûtras om uiteindelijk: ‘… gevestigd te zijn in je eigen, essentiële en fundamentele aard.’ (I, 3) Kortom, te zijn wie je werkelijk bent!

Samyama

Uiteindelijk komen alle acht stappen van Patañjali samen in Samyama. In Samyama vinden concentratie, meditatie en contemplatie tegelijkertijd en geïntegreerd plaats. Dan is het mogelijk om geconcentreerd bezig te zijn, met de aandacht éénpuntig gericht en het bewustzijn uitstijgend boven de dualiteit, waarbij er direct weten is. Dit kan in het hier en nu en in ons dagelijks leven. Je zult dan in staat zijn om een eigen visie op het leven te gaan ontwikkelen.