Vandaag de dag is de balans tussen lichaam en geest nog wel eens verstoord. Via Yoga kun je dat evenwicht herstellen. Doordat je je meer bewust wordt van je lichaam volgt ook geestelijke bewustwording en omgekeerd.

Yoga doe je niet voor een uur. Het is een manier van leven, een filosofie. Een oefenmethode die gaat over het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan die tegengesteld lijken (geest en lichaam, binnen en buiten, spanning en ontspanning, etc.). Zo komen we uiteindelijk tot een natuurlijke staat van zijn, waarin het leven in zijn heelheid kan worden ervaren.

C'est la Vief yoga | Breda yogastudio

Easy flow yoga

Dit is een fijne mix van Yin en Vinyasa yoga. Bij Easy Flow yoga lopen, net als bij Vinyasa yoga, de oefeningen en series helemaal vloeiend in elkaar over. Daardoor kom je als vanzelf in een flow van bewegingen & ademhaling.

Karakteristiek voor Easy Flow yoga is de zachte en vrijere benadering van de houdingen. Het tempo van de Easy Flow yoga les ligt wat lager dan bij de Vinyasa yoga les. Sommige oefeningen zijn een afwisseling van dynamische en statische houdingen en worden wat langer aangehouden. De ontspanning aan het einde van de Easy Flow Yoga les duur iets langer.

Deze les is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Yin yoga

Yin Yoga heeft een rustig karakter. In Yin yoga worden posities langer vastgehouden. Zo heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen.

De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten; ze rekken dieperliggende spieren. Van oudsher is de achterliggende gedachten bij Yin Yoga om langer in de Lotushouding te kunnen blijven mediteren, maar inmiddels wordt Yin Yoga gebruikt met verschillende intenties.

Deze les is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

C'est la Vief yoga | Breda yogastudio
C'est la Vief yoga | Breda yogastudio

Vinyasa yoga

Vinyasa, ook wel Flow yoga genoemd, kun je zien als een flow van dynamische houdingen die je achter elkaar beoefent. Je laat je hierbij leiden door je ademhaling. Je flowt als het ware van de ene naar de andere houding in een sequence. Een Vinyasa les is dus opgebouwd in een bepaalde volgorde die naar een specifiek resultaat of effect toewerkt.

‘Vinyasa’ is Sanskriet. Vrij vertaald: dingen in juiste volgorde zetten. De zonnegroet, Surya Namaskar in sanskriet, is de meest bekende Vinyasa. In een Vinyasa les beginnen we met rustige houdingen (Asana) en we werken we naar een uitdagende houding toe. We sluiten de les af in Savasana.

Deze les is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Yoga Nidra

Ik sluit iedere Yoga les af met een ongeveer 10 minuut durende Yoga Nidra oefening, oftewel, de Yogi sleep. Je balanceert dan als het ware tussen slapen en wakker zijn. Met Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, door de houding. Maar in werkelijkheid ben je misschien nog wel alerter dan wanneer je wakker bent. In deze oefening is je bewustzijn aan het werk op een dieper niveau.

Tijdens Yoga Nidra creëren we een ‘sankalpa’. Sankalpa is een woord uit het Sanskriet en betekent letterlijk ‘intentie’. Vaak wordt het vertaald als ‘positieve intentie’, ‘positieve affirmatie’ of ‘goed voornemen’. Door een Sankalpa ben je je bewust van je eigen kwaliteiten. De herhaling helpt je je intenties scherp te krijgen en verder te ontwikkelen.

Nadat je een Sankalpa voor je zelf hebt gecreëerd, maken we een body scan, waarbij je aandacht naar ieder lichaamsdeel gaat om nog verder in jouw diepste staat van vrijheid te komen.

C'est la Vief yoga | Breda yogastudio